Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Στους "Θεσμούς" παρέπεμψε η Merkel τον Τσίπρα

Της Νίκης Ζορμπά
Στους Θεσμούς "παρέπεμψε" η γερμανίδα καγκελάριος τον έλληνα πρωθυπουργό για
την πορεία του ελληνικού προγράμματος, κατά τη διμερή συνάντησή τους στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης για τη Συρία, η οποία πραγματοποιείται στο Λονδίνο με πρωτοβουλία του David Cameron.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με την κ. Μέρκελ για το ελληνικό πρόγραμμα...,
την πορεία προς την αξιολόγηση, τη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο και προφανώς και το Προσφυγικό, για το οποίο, η γερνανίδα καγκελάριος έδωσε "νεύμα" κατα τι φιλικό προς την Αθήνα. 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στη γερμανίδα καγκελάριο για την ελληνική οικονομία, της "κόμισε" όλα τα θετικά στοιχεία που έχουν γνωστοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με την κυβέρνηση ( π.χ την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, τη μείωση της ανεργίας κλπ) τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση αναμένει την επίσημη θέση των Θεσμών για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο. 
Για το δια ταύτα της διαπραγμάτευσης η κ. Μέρκελ, συμφώνησε μεν, βάσει των ίδιων πηγών, ότι πρέπει να ολοκληρωθεί ταχέως, επιτυχώς και χωρίς κωλυσιεργίες η αξιολόγηση, αλλά για τις απαιτήσεις του κουαρτέτου, παρέπεμψε τον κ. Τσίπρα στους Θεσμούς, προκειμένου να τα βρει μαζί τους. 
Αναφορικά με το προσφυγικό, για το οποίο η ελληνική πλευρά γνωρίζει πρωτοφανείς πιέσεις, η Άνγκελα Μέρκελ, φέρεται να συμφώνησε με τον έλληνα πρωθυπουργό ότι "πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη".
Σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το Μαξίμου:
"Κατά τη συνάντησή τους συζητήθηκαν η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κα. Μέρκελ σχετικά με τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, όπως και για την πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εν αναμονή της απάντησης των Θεσμών. Επίσης, επισημάνθηκε η σημασία της ταχείας και επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Συμφωνήθηκε ότι ο Φεβρουάριος αποτελεί κρίσιμο μήνα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς και ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας, θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει".