Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Σαρωτικές αλλαγές στη ΝΔ: Στα σχέδια του Μητσοτάκη η δημιουργία ομάδας «σοφών»

Όσο περνάει ο καιρός τόσο ξεκαθαρίζει το πλάνο της στενής ομάδας του προέδρου
της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την εσωτερική οργάνωση του κόμματος, το οποίο θα έχει παρουσιαστεί μέχρι το συνέδριο, που, όπως έχει γίνει γνωστό, τοποθετείται από τις 15 μέχρι τις 17 Απριλίου.

Όπως έγραψαν πρώτα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», βέβαιη θεωρείται η γενναία μείωση των μελών της Πολιτικής Επιτροπής, η κατάργηση της Εκτελεστικής Γραμματείας, αλλά και η μετάλλαξη του Πολιτικού Συμβουλίου, σε ό,τι αφορά τόσο τη μορφή του όσο και τον τρόπο λειτουργίας του, κατά τα πρότυπα άλλων μεγάλων κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αλλαγές θα υπάρξουν και στο κομμάτι των «γαλάζιων» Νομαρχιακών...
και Τοπικών Οργανώσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, για τις κατά τόπους οργανώσεις θα υιοθετηθούν πολύ πιο ευέλικτα σχήματα, ενώ υπάρχει εισήγηση να γίνει μετάβαση από το μοντέλο των τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων σε εκείνο των περιφερειακών.
Με τον τρόπο αυτόν, αφενός θα επιτευχθεί ο στόχος της περιστολής δαπανών -κάτι που έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα του από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος της Ν.Δ.- και, αφετέρου, το κόμμα θα οργανωθεί όπως τα σύγχρονα ευρωπαϊκά, αφού, εκτός των άλλων, τα προηγούμενα σχήματα καταργήθηκαν στην πράξη.
Στο μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε κατά την πρώτη του παρουσία στη Βουλή ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια πρώτη δυνατή γεύση των προθέσεών του για το περαιτέρω άνοιγμα προς το Κέντρο, μέσω της αναφοράς του στον Τ. Γιαννίτση και στις ενέργειες του πρώην υπουργού στο μέτωπο του Ασφαλιστικού. «Χρησιμοποιώντας το όνομά του απευθυνόταν εμμέσως τόσο στον ίδιο όσο και σε άλλα στελέχη του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, που τυγχάνουν υπερκομματικής αποδοχής», τονίζουν έμπειρα «γαλάζια» κομματικά στελέχη.
Ενδεικτική εξάλλου των διαθέσεων του νεοεκλεγέντος προέδρου της Ν.Δ. είναι η πρωτοβουλία του για τη συγκρότηση ενός άτυπου πυρήνα «σοφών», ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, που θα δραστηριοποιηθεί στο πεδίο της κατάρτισης του «γαλάζιου» κυβερνητικού προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, θα βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον πρόεδρο και το περιβάλλον του, τον νέο γραμματέα Προγράμματος, Γιώργο Στεργίου, αλλά και τους συντονιστές και τομεάρχες του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή την άτυπη ομάδα θα συμμετάσχουν πρόσωπα εγνωσμένου κύρους από την ακαδημαϊκή κοινότητα, την αγορά και τον πνευματικό κόσμο.