Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Στην Εθνική Οδό οι αγρότες της Βοιωτίας και παραγωγικοί φορείς αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης

Στην Εθνική Οδό στο ύψος του Κάστρου αλλά και στο 90 χλμ. κοντά στη Θήβα έστησαν μπλόκο χθες αγρότες της Βοιωτίας με περισσότερα από 600 τρακτέρ και την συμμετοχή φορέων και παραγωγικών ομάδων της ευρύτερης περιοχής αντιδρώντας στο ασφαλιστικό και τα αντιλαϊκά μέτρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ  που όπως τονίζουν «βάζουν ταφόπλακα» στην αγροτιά με οτι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του τόπου και τον λαό.
Οι αγρότες έκλεισαν την Εθνική για δύο ώρες στο πλαίσιο του πανελλαδικού συντονισμού από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 μμ με την συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς και περίπου 200 εργαζομένων στο Αλουμίνιον.
Επιγραμματικά στα αιτήματα... των αγροτών και κτηνοτρόφων που καταθέτουν και συγκεκριμένες προτάσεις εκτός από το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής περιλαμβάνονται και αιτήματα που έχουν να κάνουν με τις επιστροφές πληρωμών πετρελαίου από το 2013, την πληρωμή των δικαιωμάτων, αλλά και την πληρωμή της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους, όπως επίσης και το θέμα της φορολόγησης του κρασιού.
«Ευχαριστούμε όλους όσους ήρθαν σήμερα εδώ και μας συμπαραστάθηκαν στον αγώνα που κάνουμε. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση, φάνηκε σήμερα ότι όλοι οι φορείς και οι εργαζόμενοι της Βοιωτίας στηρίζουν τον αγώνα του αγροτικού κόσμου που είναι και αγώνας όλης της κοινωνίας που θα υποστεί τα άδικα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης», τόνισε ο Γιώργος Τακμάκης (αγρότης) και πρόσθεσε: «Πλέον δεν συζητάμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ούτε με τον κ. Κατρούγκαλο. Καλούμε τον πρωθυπουργό τον κύριο Τσίπρα να αποσύρει το φορολογικό και το ασφαλιστικό και μετά να έρθουμε σε επαφή να κουβεντιάσουμε».
Ο Γιάννης Βάγκος (αγρότης) δήλωσε σχετικά: «Η συγκέντρωση δεν έχει προηγούμενο, ευχαριστούμε όλους τους εργαζόμενους και τους φορείς που είναι μαζί μας. Από εδώ και πέρα ξεκινάει δυναμικά ο αγώνας και η μπάλα είναι στο γήπεδο του κυρίου Τσίπρα. Περιμένουμε να πάρει πίσω όλα τα μέτρα από τη μέρα που βγήκε και μετά να ξεκινήσει η συζήτηση»

Ο Γιώργος Ζάχαρης |(αγρότης) τόνισε οτι «όλοι οι αγρότες αλλά και οι εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις και  να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας» ενώ ο Γιάννης Νταβαλούμης(αγρότης και Αντιδήμαρχος Ορχομενού) απεύθυνε «ιδιαίτερη» πρόσκληση στον Πρωθυπουργό λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πριν από δύο χρόνια λίγα χιλιόμετρα από δω, στον Ορχομενό μας είχε επισκεφθεί ο κ. Τσίπρας και είχε μιλήσει για το αγροτικό, τον καλούμε πάλι να έρθει στο ίδιο σημείο μα ανέβει στο ίδιο αγροτικό, στην ίδια καρότσα και να μας πει τα ίδια».
Ο Βασίλης Τσαγαλάς (Α.Σ. Ορχομενού) τόνισε οτι «αν περάσουν αυτά τα μέτρα θα κλείσουν σπίτια» και συμπλήρωσε: «Έχουν βγεί έξω από τα γραφεία τους να πάνε στο χωράφι να δουν με τι ιδρώτα παράγει αγρότης; Θεωρούν ότι είναι όπως λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Σόιμπλε. Θέλουν να μας πάρουν τη γη μας, αυτό θέλουν και σε ένα μεγάλο ποσοστό τα έχουν καταφέρει».
Όπως τόνισαν οι αγρότες η κτηνοτροφία, η γεωργία και η αλιεία αποτελούν «τη βαριά βιομηχανία» της χώρας.
Σήμερα με τη γεωργία την κτηνοτροφία και την αλιεία απασχολούνται περίπου 1.200.000 άτομα, (συμπεριλαμβανομένων και των μελών των οικογενειών). Πάνω από 300.000 είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που πρακτικά σημαίνει ότι μαζί με τα μέλη των οικογενειών μας οι απασχολούμενοι ξεπερνούν τις 700.000.
Επίσης σημαντική είναι η συνεισφορά των αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, παρουσιάζοντας σταθερότητα και δυναμισμό ακόμα και στην περίοδο της ύφεσης στην οικονομία. Tο 2014 το ποσοστό των αγροτικών προϊόντων (περιλαμβανομένων των τροφίμων, των ποτών, του καπνού, των ελαιοκομικών προϊόντων και του βάμβακος) στη συνολική αξία εξαγωγών της χώρας καλύπτει σχεδόν το 19%, αντιπροσωπεύοντας αξία περίπου 5 δις ευρώ.
Να σημειωθεί οτι δυναμική ήταν η συμπαράσταση και η συμμετοχή στο μπλόκο των αγροτών, φορέων και συλλόγων του νομού.
Ο πρόεδρος του Ε.Κ. Λιβαδειάς και πρώην Βουλευτής (ΛΑΕ) Γιάννης Σταθάς αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Αλουμίνιον σημειώνοντας οτι ενώ η επιχείρηση έχει κέρδη θέλει να προχωρήσει σε μειώσεις παροχών υπογράμμισε: «Είμαστε όλοι στον αγώνα, αυτά που βιώνουμε είναι τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών. Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να εξυπηρετεί τους τραπεζίτες τις πολυεθνικές, δεν είναι αγώνας μόνο των αγροτών αλλά αγώνας όλης της κοινωνίας».
Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Εργαζομένων ΟΤΑ επαρχίας Λιβαδειάς Νίκος Μπούρας, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς Θανάσης Καλογρηάς και Μάριος Σάκκος.
Στο μπλόκο συμμετείχε και η αυτοδιοίκηση με την Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά, τον Δήμαρχο Αλιάρτου Γιώργο Ντασιώτη και τον Αντιδήμαρχο Λεβαδέων Κώστα Καπλάνη να δηλώνουν για ακόμα μια φορά την συμπαράσταση τους.
Τέλος οι αγρότες επεσήμαναν την στάση των διερχόμενων οδηγών τους οποίους και ευχαρίστησαν για την κατανόηση υπογραμμίζοντας οτι παρά την αναμονή δεν δυσανασχέτησαν αλλά εξέφρασαν την συμπαράστασή τους.
Πηγή: www.viotianet.gr
για να δείτε όλοκληρο το ρεπορτάζ με φωτογραφίες και βίντεο πατήστε ΕΔΩ