Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Μάξιμος Σενετάκης Βουλευτής Ν.Δ. Ηρακλείου έφερε με επίκαιρη ερώτηση του στη Βουλή, το ζήτημα του παγώματος της υποχρεωτικής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματιές Μηχανικούς


από το cretalive

Το ζήτημα του παγώματος της υποχρεωτικής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους  ελεύθερους επαγγελματιές Μηχανικούς, έφερε με επίκαιρη ερώτηση του στη Βουλή, ο Βουλευτής Ν.Δ. Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης. Ο κ. Σενετάκης είχε ενημερώσει ήδη για την ενέργεια του τον κλάδο των Μηχανικών, στο πλαίσιο συμμετοχής του στην τακτική συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ / ΤΑΚ.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στο όργανο με αφορμή την ανακύρηξη της Βιάννου ως πυρόπληκτης περιοχής και την παράδοση του τεύχους εμπειρογνωμόνων του ΤΕΕ/ΤΑΚ...
στην Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου,κυρία Χ.Παρασύρη. Το τελευταίο διάστημα, αμέσως μετά την πυρκαγιά και μέχρι σήμερα,  ο κ. Σενετάκης, σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία φορέων, το ΤΕΕ/ΤΑΚ, αλλά και τους συναρμόδιους Υπουργούς και Αναπληρωτές Υπουργούς, είχαν εξετάσει διεξοδικά θέμα και εξακολουθεί να το παρακολουθεί προκειμένου να επιλυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβληματα και να προωθηθούν λύσεις για την περιοχή.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής, μεταξύ  άλλων, συζητήθηκε και το θέμα της υπέρμετρης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών Μηχανικών. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών πλήττει χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες Μηχανικούς και περισσότερο τους νέους και έχει συμπεριληφθεί στα μέτρα που προβλέπονται από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (Ν. 3986/2011) από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Ο βουλευτής εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις εξελίξεις αναφορικά με τη Βιάννο, ενώ τάχθηκε στο πλευρό των μηχανικών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ιδαίτερα οι νέοι, σε σχέση με την υποχρέωση κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών τους.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το νόμο 3986 / 2011, η κατάσταση για τους Μηχανικούς γίνεται δυσκολότερη, αφού καλούνται εφόσον κλείσουν τριετία να ανέβουν υποχρεωτικά ασφαλιστική κατηγορία και να πληρώσουν υπερβολικά αυξημένες εισφορές, πλέον των άλλων αυξήσεων που τους έχουν ήδη επιβληθεί.
Ο κ. Σενετάκης αφού ανέφερε πως εξετάζει όλα τα δεδομένα, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ετοιμάσει ερώτηση στη Βουλή για το ζήτημα την οποία και κατέθεσε στον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών κ. Βρούτση.
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ
ΘΕΜΑ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Η έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού την προηγούμενη διετία και η συνεχιζόμενη ύφεση έχουν φέρει σε τραγική κατάσταση το επάγγελμα των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, Μηχανικών. Άμεση συνέπεια της κρίσης είναι η ήδη καταγεγραμμένη αδυναμία πολλών Μηχανικών να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές βυθίζοντας τους στην απόγνωση, αφού ενδέχεται να μείνουν σταδιακά ανασφάλιστοι, χωρίς περίθαλψη, ακόμα και εκτός επαγγέλματος. Το πρόβλημα εντείνεται ακόμα περισσότερο με τις ρυθμίσεις που επιφέρονται από το νόμο 3986/2011, που επιφέρει άμεσα πολύ μεγάλες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Οι διατάξεις επιβαρύνουν επιστήμονες Μηχανικούς, άνεργους, απολυμένους, χωρίς ή με ελάχιστο επαγγελματικό αντικείμενο, με την υποχρεωτική μετάταξή τους σε ανώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες ανά τριετία. Μάλιστα ιδιαίτερα μεγάλες αυξήσεις καλούνται να καταβάλλουν οι νεότεροι Μηχανικοί, ασφαλισμένοι μετά την 1.1.93.  Με τα δεδομένα αυτά είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο η «εξαγωγή» επιστημόνων προς το εξωτερικό, αφού δεν έχουν δυνατότητα επαγγελματικής επιβίωσης στην Ελλάδα.
Επειδή η διάταξη εφαρμόζεται υποχρεωτικά για όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες μόνο στον φορέα των Μηχανικών και όχι σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς με εγνωσμένα προβλήματα βιωσιμότητας.
Επειδή ήδη έχει επιβληθεί πρόσθετη έκτακτη εισφορά υπέρ του Ταμείου Αλληλεγγύης 10 € μηνιαίως.
Επειδή ακόμα εκκρεμεί, εκτός των άλλων, Υπουργική Απόφαση για τον κανονισμό λειτουργίας του Κλάδου Προνοιακών Παροχών.
Επειδή η εφαρμογή των ρυθμίσεων θα μειώσει παρά θα αυξήσει τις εισφορές στο Ασφαλιστικό Ταμείο λόγω αδυναμίας πληρωμής των πολύ αυξημένων εισφορών λόγω της οικονομικής κρίσης.
Επειδή το ταμείο ασφαλίζει ιδιότητα και όταν κανείς αποκτά την ιδιότητα του μηχανικού και εγγράφεται στο ΤΕΕ ασφαλίζεται υποχρεωτικά στο ΤΣΜΕΔΕ.
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
Προτίθεστε να επανεξετάσετε το ζήτημα και να μην προχωρήσετε στην επιβολή υποχρεωτικής ένταξης σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία ώστε και οι ασφαλιστικές εισφορές να μπορούν να καλύπτονται επαρκέστερα προς το συμφέρον της βιωσιμότητας ασφαλιστικού φορέα και να σταματήσει η εξαγωγή νέων επιστημόνων μηχανικών στο εξωτερικό και εκτός επαγγέλματος;
Είναι στις προθέσεις να επανεξεταστεί ο Κλάδος Προνοιακών Παροχών και η πρόταση του Τ.Ε.Ε. για 18 € μηνιαίως, ώστε να δίνεται η δυνατότητα υπό προϋποθέσεις για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ένταξη στο ταμείο ανεργίας;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΜΑΞΙΜΟΣ Γ. ΣΕΝΕΤΑΚΗΣ