Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Συμπληρωματικές προτάσεις Καράμπελα στον Επιχειρησιακό και Οικονομικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Στερεάς για την περίοδο 2012 - 2014.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λιβαδειά, 13.09.2012

ΘEMA: Επιχειρησιακός και Οικονομικός Προγραμματισμός Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στα πλαίσια εκπόνησης Επιχειρησιακού προγράμματος 2012 -2014.

Βιώνοντας τα τελευταία χρόνια ένα πλήρες υφεσιακό περιβάλλον και γνωρίζοντας το καθεστώς μείωσης δαπανών που έχει υποχρεωθεί να ακολουθήσει η τοπική αυτοδιοίκηση, αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι ο Επιχειρησιακός και Οικονομικός Προγραμματισμός της Περιφέρειας μας να στοχεύσει σε καίριους τομείς με έναν και μόνο γνώμονα: την αναπτυξιακή ώθηση.
   Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι νομοί της Περιφέρειας μας να καταφέρουν να διατηρήσουν το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό τους και ν’ ανοίξουν δρόμο ελπίδας για τους πολίτες τους, μέσα από τους τέσσερις κύριους άξονες του Προγραμματισμού.
    Εκτιμώντας τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό για τη Στερεά Ελλάδα στο σύνολο του, τονίζεται οτι πρόκειται για μια πλήρως εμπεριστατωμένη και αξιόλογη πρόταση. Συμπληρωματικά και ειδικότερα για τη Βοιωτία, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

-          Στον Άξονα 1, Μέτρο 1.3, προτείνεται η μελέτη για τη μετατροπή της εποχιακής σε τεχνητή λίμνη, στον οικισμό Λιβάδι Παρνασσού. Κάτι τέτοιο θα συντελούσε στον σχηματισμό ενός μοναδικού υδροβιότοπου, τονώνοντας τον οικολογικό χαρακτήρα της περιοχής. Παράλληλα θα μπορούσε να αποτελέσει πάρκο αναψυχής, δίνοντας άλλο ένα ισχυρό κίνητρο στον υποψήφιο επισκέπτη της περιοχής, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.
-          Στον Άξονα 1, Μέτρο 1.4, θα μπορούσε...
να προστεθεί η ασφαλτόστρωση της οδού Κυριάκι – Παναγία Καλαμιώτισσα (Καραχάλιος). Θεωρώ πως αυτή η δράση θα επέφερε μεγάλες ευκαιρίες τουριστικής ανάπτυξης σε μια περιοχή που το κύριο εισόδημα των κατοίκων της προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από το εργοστάσιο του Αλουμινίου στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας.
-          Στον Άξονα 2, Μέτρο 2.1, είναι υψηλής σημασίας η ύπαρξη δράσης που θα αποσκοπεί στην εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς. Συγκεκριμενοποιώντας, είναι αναγκαία η πλήρωση του με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός οτι η μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείο παραμένει κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού ενώ και η παιδιατρική κλινική παρουσιάζει πολλά προβλήματα για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Είναι λυπηρό η άρτια κτιριακή εγκατάσταση του νοσοκομείου να παραμένει αναξιοποίητη. Επιπροσθέτως, αν αναλογιστούμε ότι η πόλη της Λιβαδειάς βρίσκεται περίπου στο ενδιάμεσο της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για ένα κομβικό σημείο που απαιτεί ένα πλήρως επανδρωμένο νοσοκομείο.
-          Στον Άξονα 2, Μέτρο 2.2, προτείνεται η ανάδειξη – αξιοποίηση των «κήπων Αλιάρτου». Πρόκειται για ένα χώρο μοναδικό, Αγγλικής αρχιτεκτονικής, μέσα στον οποίο σώζονται βιομηχανικά κτίρια του 19ου αι. M.X. και η εκμετάλλευση τους θα βοηθούσε πολύ στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Τα κτίρια έχουν κηρυχθεί από το Υπουργείο  Πολιτισμού και Τουρισμού ιστορικά διατηρητέα μνημεία όμως ο Οργανισμός Κωπαΐδας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων που είναι και οι ιδιοκτήτες του χώρου αδυνατούν να το συντηρήσουν και να τον αξιοποιήσουν.
-          Στον Άξονα 2, Μέτρο 2.2, προτείνεται η ανάδειξη της ιστορικής περιοχής του Ορχομενού που φιλοξενεί μέσα σε μια μικρή απόσταση (περίπου 1 χλμ), τρία σπουδαία ιστορικά μνημεία, διαφορετικής χρονολογικής περιόδου: Το αρχαίο θέατρο Ορχομενού, ο τάφος του Μινύα και η Παναγία η Σκριπού.    
-          Στον Άξονα 3, Μέτρο 3.1, προτείνεται να προστεθεί μελέτη για την ανάδειξη ορειβατικών μονοπατιών Παρνασσού, μια δράση που μπορεί να επιτύχει την αύξηση της τουριστικής κίνησης της περιοχής, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.
-          Στον Άξονα 3, Μέτρο 3.1, είναι επιθυμητή η ενίσχυση της προβολής του νομού Βοιωτίας ως Τουριστικού προορισμού. Η Θήβα που αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα μυκηναϊκά κέντρα (βρίσκονται ανασκαφές σε εξέλιξη), οι μοναδικού φυσικού κάλλους πηγές της Έρκυνας στη Λιβαδειά με το μαντείο του Τροφωνίου και η διασύνδεση του με το παγκοσμίως γνωστό μαντείο των Δελφών (ομφαλός της γης), καθιστούν το νομό Βοιωτίας ως ένα από τα πλέον ελπιδοφόρα τουριστικά προϊόντα για τους λάτρεις του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Παράλληλα ο συνδυασμός βουνού (Χιονοδρομικά Κέντρα Παρνασσού) και θάλασσας (Κορινθιακός και Ευβοϊκός κόλπος) είναι άλλο ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα του νομού που πρέπει να σημειωθεί.
-          Στον Άξονα 3, μέτρο 3.1, προτείνεται η ανάπλαση – αποκατάσταση της μονής της Παναγίας της Σκριπού στον Ορχομενό Βοιωτίας. Πρόκειται για πολύτιμο βυζαντινό μνημείο του 9ου αι. μ.Χ. και αποτελεί το πιο σημαντικό σημείο αναφοράς από μια σειρά εκκλησιών τύπου σταυροειδούς μεταβατικού στον Ελλαδικό χώρο, καθώς και το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο γνωστό μνημείο της εποχής, έξω από την Κωνσταντινούπολη.
-          Στον Άξονα 3, μέτρο 3.1, προτείνεται η προώθηση του νομού Βοιωτίας ως προορισμός θρησκευτικού – μοναστηριακού τουρισμού με προεξέχοντα μνημεία το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά, το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Ελλάδας του 11ου αιώνα  και το επίσης βυζαντινό και προγενέστερο του Οσίου Λουκά, βυζαντινή εκκλησία  της Παναγίας της Σκριπούς.